Μηχανολογία (Ε.Ε.) (Επαγγελματικό Λύκειο)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Τόρνευση Άξονα

95 λεπτά

Άσκηση: Άξονας με πατούρες

Φύλλα Εργασίας

Στη φάση αυτή οι μαθητές καλούνται να παρακολουθήσουν με προσοχή ένα video με τίτλο “Κατασκευάζουμε…”, προκειμένου να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες τους στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων κατά την τόρνευση ενός άξονα στο σχολικό εργαστήριο. Επιπλέον προσπαθούν να συσχετίσουν αυτά που έχουν μάθει με τις εμπειρίες της καθημερινής ζωής.

Στη συνέχεια ζητάμε από τους μαθητές:

α) αφού χωριστούν σε ομάδες, να ανοίξουν το φύλλο εργασίας 1 και να ασχοληθούν με τις δραστηριότητες.

β) να εκτυπώσουν το φύλλο εργασίας 2 και να πραγματοποιήσουν την άσκηση στο σχολικό εργαστήριο με τη βοήθεια των καθηγητών τους.

 

Στόχοι 

Μετά το τέλος της δραστηριότητας οι μαθητές να είναι ικανοί να:

α) καθορίζουν τις φάσεις και την πορεία εργασίας κατά την κατεργασία της τόρνευσης ενός άξονα ή κάποιου άλλου εξαρτήματος

β) δημιουργούν με τη διαδικασία της τόρνευσης στο σχολικό εργαστήριο άξονες με πατούρες σε πραγματικές συνθήκες

Άσκηση: Άξονας με πατούρες

Τόρνευση Άξονα με πατούρες

Διευκρίνιση: 
Παρακολουθήστε προσεκτικά το διαδραστικό βίντεο με τίτλο "Κατασκευάζουμε..." Στη συνέχεια προσπαθήστε να απαντήσετε τις δραστηριότητες που ακολουθούν
Σχόλιο: 
Το διαδραστικό βίντεο είναι μια σύνθετη παρουσίαση της πορείας εργασίας, των φάσεων και των συνθηκών κατεργασίας κατά την τόρνευση άξονα. (Παρατήρηση: Οι συνθήκες κατεργασίας εξαρτώνται κυρίως από το υλικό του κατεργαζόμενου εξαρτήματος και το υλικό του κοπτικού εργαλείου)

Φάσεις κατεργασίας τόρνευσης άξονα

Διευκρίνιση: 
Γράψτε (με ελληνικούς χαρακτήρες και με πεζά γράμματα) την απάντησή σας μέσα στο λευκό πλαίσιο της κάρτας. Επαληθεύστε την απάντησή σας κάνοντας κλικ στο κουμπί "Έλεγχος Απαντήσεων" και στη συνέχεια με το δεξί βελάκι προχωρήστε στην επόμενη κάρτα

Τόρνευση Άξονα με πατούρες

Διευκρίνιση: 
Στις προτάσεις που ακολουθούν αντιστοιχίστε - συμπληρώστε τα κενά που λείπουν με τις λέξεις που σας δίνονται (τσοκ, τσοκόκλειδο, αριστερά, λίμα, σμυριδόπανο). Με αριστερό πατημένο κλικ σύρετε τη λέξη στο σωστό κενό.

Τόρνευση Άξονα με πατούρες

Διευκρίνιση: 
Γράψτε (με ελληνικούς χαρακτήρες και με πεζά γράμματα) τη λέξη που λείπει. Επαληθεύστε την απάντησή σας κάνοντας κλικ στο κουμπί “Έλεγχος απαντήσεων”

Τόρνευση Άξονα με πατούρες

Άσκηση: Άξονας με πατούρες

Διευκρίνιση: 
Πραγματοποιήστε στο σχολικό εργαστήριο με τη βοήθεια των καθηγητών σας την παρακάτω άσκηση

Άσκηση: Άξονας με πατούρες

Διευκρίνιση: 
Πραγματοποιήστε στο σχολικό εργαστήριο με τη βοήθεια των καθηγητών σας την παρακάτω άσκηση. Υπενθυμίζουμε ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά τη χρήση του τόρνου.
Δημιουργός Σεναρίου: ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΟΥ (Εκπαιδευτικός)
Έλεγχος Σεναρίου με τα Προγράμματα Σπουδών: ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (Σχολικός Σύμβουλος)
Έλεγχος Επιστημονικής Επάρκειας Σεναρίου: ΓΟΜΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ (Συντονιστής)