Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Γερά Δοντάκια

30 λεπτά

Μορφολογία της στοματικής κοιλότητας

Ο στόχος της δεύτερης Φάσης είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη μορφολογία της στοματικής κοιλότητας και των δοντιών, καθώς και τη χρησιμότητά τους. Η ενότητα αυτή ξεκινά με την ενημέρωση των μαθητών για τους στόχους της διδασκαλίας, την παρουσίαση του γνωστικού αντικειμένου από τον εκπαιδευτικό και ολοκληρώνεται με μια δημιουργική δραστηριότητα. 

 

1η Δραστηριότητα   (20 λεπτά)

Ο εκπαιδευτικός παρουσιάζει στους μαθητές εικόνες, συζητώντας μαζί τους για τα μέρη και τα είδη των δοντιών, τη χρησιμότητα κάθε δοντιού και τον αριθμό των δοντιών (νεογιλών και μόνιμων). 

Ως αφόρμηση ο εκπαιδευτικός δείχνει την εικόνα και ζητά απο τους μαθητές να την παρατηρήσουν και να του πουν τι βλέπουν. Στο σημείο αυτό, αφήνονται οι μαθητές να αναφερθούν στη γλώσσα, στα χείλη, στα ούλα και στα δόντια.Στη συνέχεια, ρωτούνται οι μαθητές αν όλα τα δόντια έχουν το ίδιο σχήμα και για ποιο λόγο νομίζουν οτι τα δόντια έχουν διαφορετική μορφή.  Ο εκπαιδευτικός τους προβληματίζει ζητώντας τους να σκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο τρώνε την κάθε τροφή και πως την μασούν. Έπειτα, παρουσιάζονται, διαδοχικά και με την προτεινόμενη σειρά, οι εικόνες που επισυνάπτονται και γίνονται τα απαραίτητα σχόλια:

Α. Το τμήμα του δοντιού που βλέπουμε στο στόμα ονομάζεται «μύλη», ενώ αυτό που κρατάει το δόντι μέσα στο κόκκαλο ονομάζεται «ρίζα». Η μύλη σκεπάζεται εξωτερικά από την αδαμαντίνη (ή αλλιώς σμάλτο δοντιών), που πήρε το όνομά του από το διαμάντι, μιας και είναι πολύ σκληρή. Κάτω από την αδαμαντίνη βρίσκεται η οδοντίνη που είναι το κύριο μέρος του δοντιού. Στο εσωτερικό του δοντιού βρίσκεται ο πολφός, που αποτελείται από τα αγγεία και νεύρα, ενώ η ρίζα καλύπτεται από την οστεΐνη.

Β. Τα νεογιλά (τα πρώτα δόντια που βγάζει ο άνθρωπος από 6 μηνών και αλλάζουν από την ηλικία των 6 ετών) είναι 20, ενώ ένας ενήλικας έχει 32 δόντια .Αυτά διακρίνονται σε:
4+4 κοπτήρες, με αυτούς κόβουμε τις τροφές
2+2 κυνόδοντες, με αυτούς σχίζουμε τις τροφές
4+4 προγομφίοι για να μασάμε σκληρές τροφές
6+6 γομφίοι(τραπεζίτες) για να λιώνουν την τροφή 

 

2η Δραστηριότητα   (10 λεπτά)

Δίνεται στους μαθητές πλαστελίνη σε διαφορετικά χρώματα (προτείνεται σε λευκό και ρόζ)  και ζητείται από αυτούς να φτιάξουν δόντια (μεμονωμένα, με την ρίζα ή πάνω σε ούλα) βοηθούμενοι από τις εικόνες, που μπορούν να δουν στον βιντεοπροβολέα της τάξης. 

Χαμόγελο

1. Τα μέρη του δοντιού

2. Τα μέρη του δοντιού

Τα είδη των δοντιών

Κάτοψη δοντιών

Μόνιμα δόντια

Δημιουργός Σεναρίου: ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΙΠΙΔΟΥ (Εκπαιδευτικός)