Ιστορία (ΠΕ) (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

«Ο μινωικός πολιτισμός»

45 λεπτά

Γνωριμία με τη μινωική Κρήτη.

Φύλλα Εργασίας

Αρχικά, γίνεται παρουσίαση διαφανειών  με βιντεοπροβολέα στους μαθητές ώστε να επαναφέρουν στη μνήμη τους τις προϋπάρχουσες γνώσεις.

1η δραστηριότητα

Ακολουθεί συζήτηση για το μύθο της Ευρώπης. Έπειτα, στο Φύλλο εργασίας 1 οι μαθητές πρέπει να ανοίξουν ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, το Mozilla Firefox, να αναζητήσουν στη γραμμή διευθύνσεων τον ιστότοπο www.el.wikipedia.org και να γράψουν στη γραμμή αναζήτησης το όνομα Μίνωας.

Θα διαβάσουν χρήσιμες πληροφορίες για το βασιλιά Μίνωα αλλά και πως από το όνομά του πήρε την ονομασία ο Μινωικός πολιτισμός.

2η δραστηριότητα

Στη συνέχεια, εντοπίζουν την Κρήτη στο χάρτη της Ελλάδας, που βρίσκεται στην τάξη. Ρωτάμε τους μαθητές για το σχήμα της, με τι μοιάζει ώστε σύμφωνα με το σχήμα και τη θέση να την εντοπίζουν με ευκολία.  Οι μαθητές καλούνται να πλοηγηθούν στο Google Earth, να εντοπίσουν κι εκεί την Κρήτη (Κνωσό) και να εστιάσουν στο πόσο απέχει από τις Κυκλάδες, την Αίγυπτο, την Τροία και την Κύπρο και να συμπληρώσουν ένα κείμενο στο Word(εργασία 1).

Επίσης, μπορούν να διακρίνουν τη γεωγραφική θέση της Κρήτης που βρίσκεται σε κεντρικό σημείου της Μεσογείου και έτσι δικαιολογείται η μεγάλη ναυτιλιακή και εμπορική της δύναμη.

Τέλος, συμπληρώνουν ένα κείμενο στο Word(εργασία 1).

Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σχόλιο: 
Η πλατφόρμα δεν δέχεται την εισαγωγή εικόνων.

εργασία 1

Δημιουργός Σεναρίου: Αθανασία Παπαδημητροπούλου (Εκπαιδευτικός)