Γαλλική Γλώσσα (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Les copains

30 λεπτά

Πρόσκληση σε γιορτή.

Ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο σας αλλά δεν προλαβαίνετε να απαντήσετε. Στον τηλεφωνητή,  η Βέλγιδα συμμαθήτριά σας η Emma, σας αφήνει μήνυμα γιατί  θέλει να σας καλέσει σε μία γιορτή. Σας αναφέρει την ώρα και το θέμα της γιορτής. Εσείς χαίρεστε για την πρόσκληση!!!

 

Η παρούσα φάση έχει γλωσσικό και παιδαγωγικό στόχο. Εκτός από την εκμάθηση της ώρας και την επανάληψη του μέλλοντα (futur proche), ευαισθητοποιεί τους μαθητές στο θέμα της φιλίας: μέσα από τα κοινά ενδιαφέροντα και έχοντας κοινό γλωσσικό κώδικα μπορούμε να κάνουμε φίλους. Γίνεται αναφορά στη γιορτή της γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου)

Οι προϋποθέσεις υλοποίησης και ο διαχωρισμός των μαθητών σε ομάδες ισχύουν όπως ακριβώς παρουσιάστηκαν στη φάση 1.

Δραστηριότητα 1: εκμάθηση της ώρας, κατανόηση προφορικού λόγου. Οι μαθητές εργάζονται ομαδικά. Όταν συμπληρώσουν το θέμα της γιορτής τους αναφέρουμε ότι πρόκειται για τη γαλλοφωνία και τους παροτρύνουμε σε μία συζήτηση στα ελληνικά για ποιο λόγο είναι σημαντικό να γιορτάζουμε αυτή τη γιορτή. Γίνεται καταιγισμός ιδεών κατευθύνοντας τη συζήτηση για το θέμα της φιλίας ανάμεσα στους λαούς.

Δραστηριότητα 2: επανάληψη του futur proche, οι μαθητές εργάζονται ομαδικά.

Δραστηριότητα 3: οι μαθητές παρακολουθούν το βίντεο (Hymne et Ode à la francophonie) και τραγουδούν το τραγούδι, παραγωγή προφορικού λόγου. Αναφορά στις λέξεις mélodie, poésie οι οποίες προέρχονται από τα ελληνικά.

L'invitation (1) a)

Διευκρίνιση: 
Η Emma, η Βελγίδα συμμαθήτριά σας, σας λέει στον τηλεφωνητή την ώρα έναρξης της γιορτής. Εσείς, επισκέπτεστε πρώτα τον παρακάτω σύνδεσμο για να μάθετε την ώρα.
Σχόλιο: 
Ακούστε πώς λέμε την ώρα και τα λεπτά πατώντας στο Vocabulaire, στη συνέχεια κάντε την άσκηση πατώντας στο Exercice.

L'invitation (1) b)

Διευκρίνιση: 
Aκούστε το ηχητικό μήνυμα της Emma και σημειώστε στο σημειωματάριό σας την ώρα και το θέμα της γιορτής.
Σχόλιο: 
Πατήστε στο κουμπί αναπαραγωγής. Μπορείτε να ακούσετε το μήνυμα όσες φορές είναι απαραίτητο για να συμπληρώσετε την απάντηση.

L'invitation (1) c)

Διευκρίνιση: 
Σημειώστε στο κενό την ώρα (heure) και το θέμα της γιορτής (thème).
Σχόλιο: 
Σημειώστε την απάντηση στο τετράδιό σας.

L'invitation (2)

Διευκρίνιση: 
Τι περιλαμβάνει η γιορτή;
Σχόλιο: 
Ακούστε ξανά το μήνυμα από τη δραστηριότητα 1 και συμπληρώστε την απάντηση.

L'invitation (3)

Διευκρίνιση: 
Έχετε φτάσει στη γιορτή και ακούτε ένα τραγούδι. Παρακολουθείστε το βίντεο και απαντήστε στις ερωτήσεις. Στη συνέχεια τραγουδήστε όλοι μαζί το ρεφραιν.
Σχόλιο: 
Στο βίντεο φαίνονται οι στίχοι γραμμένοι στο πλάι.
Δημιουργός Σεναρίου: Σταματούλα Μακρυπούλια (Εκπαιδευτικός)