Γαλλική Γλώσσα (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Les copains

30 λεπτά

Μόνος σε μία ξένη χώρα.

Αν και Παρασκευή απόγευμα, βρίσκεστε στο σπίτι σας και στενοχωριέστε γιατί δεν έχετε παρέα. Για αυτόν τον λόγο ξεφυλλίζετε βιβλία και κόμικ για να περάσει η ώρα.

Ο διδακτικός στόχος της 1ης φάσης είναι η εκμάθηση των συναισθημάτων. Προτείνεται ο διαχωρισμός και η εργασία των μαθητών σε ομάδες όπου σε κάθε μία θα ήταν συνετό να υπάρχει ένας συμμετέχων με ιδιαίτερη ευχέρεια στη χρήση στους η/υ.

 

Δραστηριότητα 1: χωροταξικός εντοπισμός της χώρας του Βελγίου στο google maps, αναφορά στις χώρες με τις οποίες συνορεύει. Οι μαθητές θα μπορούσαν να επισκεφτούν το λήμμα της Βικιπαίδειας για να μάθουν περισσότερα για τη χώρα (σημαία, εθνικό σύμβολο, επίσημη γλώσσα, εθνικός ύμνος). Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες.

Δραστηριότητα 2: οπτική και ακουστική παρουσίαση των συναισθημάτων (γνωστικός στόχος κατανόησης) Μπορείτε να επαναλάβετε την οπτικο-ακουστική παρουσίαση όσες φορές κρίνετε εσείς αναγκαίο. Είναι σημαντικό να διευκρινήσετε τη σύνταξη: je suis content-e (ρήμα être+ επίθετο), j'éprouve de la joie (ρήμα éprouver + ουσιαστικό). Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες και εκφράζουν τα συναισθήματα χρησιμοποιώντας παραγλωσσικά στοιχεία.

Δραστηριότητα 3: οι μαθητές καλούνται να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν στη δραστηριότητα 1. Πραγματοποιείται εμπέδωση του λεξιλογίου των συναισθημάτων μέσα από παιγνιώδη δραστηριότητα (κρεμάλα) στον η/υ. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες.

Δραστηριότητα 4: επανάληψη του ρήματος être και ρήματος της α συζυγίας, π.χ. éprouver μέσα από παιγνιώδη δραστηριότητα (παζλ) στον η/υ. Αντιγραφή των φράσεων που περιέχει το παζλ με παιγνιώδη γραμματοσειρά. Οι μαθητές εργάζονται σε ομάδες.

Δραστηριότητα 5: Παιγνιώδης αξιολόγηση επίτευξης στόχου. Οι μαθητές εργάζονται ατομικά.

 

Les sentiments (1)

Διευκρίνιση: 
Πού βρίσκεται το Βέλγιο; Παρατηρείστε τον χάρτη και εντοπίστε το. Με ποιες χώρες συνορεύει; Πείτε τις χώρες στα γαλλικά. Πόσο μακριά είναι από την Ελλάδα και τους Έλληνες φίλους σας;
Σχόλιο: 
Πατώντας κάτω αριστερά το σύμβολο - (zoom out) μικραίνει ο χάρτης και φαίνεται η χωροταξική θέση της χώρας. Αν δεν θυμάστε τις χώρες στα γαλλικά μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://lexiquefle.free.fr/europ.swf Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Βέλγιο; Ακολουθείστε το λήμμα της Βικιπαίδειας.

Les sentiments (2)

Διευκρίνιση: 
Έχετε διάφορες συναισθηματικές διακυμάνσεις καθώς ξεφυλλίζετε τα βιβλία και τα κόμικ. Μήπως ταυτίζεστε με τα συναισθήματα που προβάλλει η παρακάτω παρουσίαση;
Σχόλιο: 
Παρακολουθείστε την παρουσίαση και το βίντεο με τα συναισθήματα. Ποιο συναίσθημα σας αντιπροσωπεύει;

Les sentiments (3)

Διευκρίνιση: 
Η ώρα δεν περνάει και αποφασίζετε να παίξετε κρεμάλα. Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο, γράψτε το όνομά σας (με λατινικούς χαρακτήρες) στο λευκό πλαίσιο και το παιχνίδι αρχίζει!
Σχόλιο: 
Παίξτε κρεμάλα. Για μεγαλύτερη βοήθεια, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε επιλέγοντας πρώτα τα φωνήεντα και ύστερα τα σύμφωνα.

Les sentiments (4) a)

Διευκρίνιση: 
Βρίσκετε ένα παζλ με τον μικρό πρίγκιπα ο οποίος επίσης δεν έχει φίλους και ενώνετε τα κομμάτια του.
Σχόλιο: 
Πατήστε στον σύνδεσμο για να οδηγηθείτε στο παζλ. Αφού ενώσετε τα κομμάτια, διαβάστε την κλίση των 2 ρημάτων και στη συνέχεια σημειώστε στο τετράδιό σας τα παραδείγματα που υπάρχουν κάτω από τα ρήματα.

Les sentiments (4) b)

Διευκρίνιση: 
Αφού τελείωσε το παζλ, χρησιμοποιείτε τον η/υ για να περάσει το απόγευμα... Βρήκατε μία ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα δημιουργίας φράσεων!
Σχόλιο: 
Δοκιμάζετε μία πρόταση κάθε φορά, αποθηκεύετε τη δημιουργία σας ως εικόνα σε φάκελο του η/υ με τίτλο copains.

Les sentiments (5)

Διευκρίνιση: 
Στα κόμικ και τα βιβλία που ξεφυλλίζετε βλέπετε εικόνες με πρόσωπα. Για κάθε εικόνα που βλέπετε συμπληρώνετε τι αισθάνονται τα πρόσωπα.
Σχόλιο: 
Πείτε προφορικά στα γαλλικά ποιο συναίσθημα σας εκφράζει.
Δημιουργός Σεναρίου: Σταματούλα Μακρυπούλια (Εκπαιδευτικός)