Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 3 ώρες

Ανακύκλωση και Τέχνη

Γενική περιγραφή περιεχομένου: 

Το σενάριο «Ανακύκλωση και τέχνη» αποσκοπεί να μυήσει τους μαθητές στα μυστικά της ανακύκλωσης με έναν διαφορετικό τρόπο, που δεν είναι άλλος από την καλλιτεχνική δημιουργία. Οι μαθητές αρχικά εισάγονται στους κανόνες και στην αξία της ανακύκλωσης και στη συνέχεια καλούνται να μετουσιώσουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους σε πράξη. Η βιωματική μάθηση έχει πρωτεύοντα λόγο εδώ. Καθημερινά απορρίματα θα αποτελέσουν τη βάση καλλιτεχνικής έκφρασης. Στο τελευταίο στάδιο ο βιντεοπροβολέας σβήνει και η φαντασία "ανάβει". Το έργο που θα κληθούν να ανασυνθέσουν τους αποκαλύπτεται σιγά, σιγά και μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και κουίζ. Απώτερος στόχος όλων η έκφραση μέσω της trash art και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.   

Εκπαιδευτικό Πρόβλημα: 

Μπορεί ένα ευτελές υλικό να παράγει τέχνη; Το εκπαιδευτικό σενάριο «Ανακύκλωση και τέχνη» αποσκοπεί στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης στους μαθητές αλλά και στην έκφραση μηνυμάτων μέσω της τέχνης και της δημιουργίας.  Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν έργα τέχνης χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη διάφορα υλικά που πετάμε καθημερινά στα σκουπίδια όπως καπάκια, αλουμίνιο, χαρτί κλπ. αναγάγοντας έτσι την ανακύκλωση σε συλλογική μορφή δημιουργίας και έκφρασης. Η μάθηση μέσω της πράξης, η σύνθεση, η εργασία σε ομάδες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξέλιξη του σενάριου.

Φάσεις Ψηφιακού Σεναρίου: 
45 λεπτά
Φάση 1: Αξία & κανόνες της ανακύκλωσης - Θεωρητικό πλαίσιο
Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα με υπολογιστές και διαδραστικό πίνακα.
45 λεπτά
Φάση 2: Τα σκουπίδια στην υπηρεσία της τέχνης
Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα με υπολογιστές και διαδραστικό πίνακα
45 λεπτά
Φάση 3: Δημιουργία έργου τέχνης και αξιολόγηση δράσης
Χώρος Διεξαγωγής: Αίθουσα με υπολογιστές και διαδραστικό πίνακα. Αίθουσα με θρανία τα οποία θα ενωθούν για να αποτελέσουν τις επιφάνειες εργασίας
Διδακτικοί Στόχοι: 
  1. Να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τις ωφέλειες της ανακύκλωσης
  2. Να καλλιεργήσουν οι μαθητές ατομικό και συλλογικό πνεύμα περιβαλλοντικής συνείδησης
  3. Να ανακαλύψουν ότι τίποτα δεν πάει χαμένο αν χρησιμοποιηθεί σωστά
  4. Να χρησιμοποιήσουν τα σκουπίδα ως πρώτες ύλες δημιουργίας και τέχνης
  5. Να εκφράζονται μέσω της δημιουργίας και της τέχνης
Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν τη θεματική του σεναρίου: 
τέχνη
Ανακύκλωση
σκουπίδια
Πολιτισμός
δημιουργία
βιωματική μάθηση
trash art
Υλικοτεχνική υποδομή: 
Αίθουσα με βιντεοπροβολέα, Υπολογιστές με ηχεία και σύνδεση στο διαδίκτυο, Μεγάλη επιφάνεια εργασίας αποτελούμενη από θρανία, Χοντρά χαρτόνια μεγάλου μεγέθους, Μπογιές με βάση το νερό, πινέλα, Κολλά τύπου ατλακόλ, Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια σε όλα τα χρώματα.
Δημιουργός Σεναρίου: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΚΙΑΣ (Εκπαιδευτικός)