Ευέλικτη Ζώνη (Δημοτικό)
Κατεβάστε σε μορφή PDF
 2 ώρες

Ονειρεύομαι γιατί μπορώ!

270 λεπτά

Κατασκευή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ

Φύλλα Εργασίας

   Το τελευταίο στάδιο του σεναρίου περιλαμβάνει τη λεκτική αποτύπωση των ονείρων των μαθητών με την κατασκευή ενός εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ. Η διάρκειά του εκτιμάται στις 6 διδακτικές ώρες. Ο δάσκαλος δεν παρεμβαίνει καθόλου στη διαδικασία πέρα από το να εξηγήσει τον τρόπο λειτουργίας της βιντεοκάμερας. Οι μαθητές καλούνται να μιλήσουν ανοιχτά για όσα νιώθουν/σκέφτονται για το μέλλον τους. Οι βασικοί άξονες συνοψίζονται ως εξής:

1. Ποιο είναι το όνειρό τους σε προσωπικό επίπεδο.

2. Ποιο είναι το όνειρό τους σε κοινωνικό επίπεδο.

3. Ποια είναι τα συναισθήματά τους για τον κόσμο γύρω τους.

 

   Δεν απαιτείται καμία προεργασία καθώς οι μαθητές ήδη έχουν λάβει τα ερεθίσματα και πρέπει να είναι σε θέση να αποτυπώσουν επακριβώς τα συναισθήματά τους και τους στόχους τους είτε μέσα από την ευέλικτη ζώνη είτε μέσα από τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος (Γλώσσα, Ιστορία, ΚΠΑ) τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

   Δεν είναι απαραίτητο ο εκπαιδευτικός να επεξεργαστεί το τελικό αποτέλεσμα του ντοκιμαντέρ. Επιβάλλεται η σύμφωνη γνώμη του γονέα για τη συμμετοχή του κάθε μαθητή στο ντοκιμαντέρ. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να προβληθεί στο σχολείο εκτός ωραρίου και να λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο στην ενδυνάμωση των σχέσεων των μαθητών μεταξύ τους και στη σχέση τους με τους γονείς τους.

   Για την ανατροφοδότηση του εκπαιδευτικού, καλό θα ήταν στο τέλος του προγράμματος να δωθεί ένα ερωτηματολόγιο στους μαθητές, το οποίο θα συμπληρωθεί ανώνυμα.

3,2,1....ΠΑΜΕ!

Διευκρίνιση: 
Βασικές γνώσεις για τη σωστή βιντεοσκόπηση
Σχόλιο: 
Πηγή: Βασικές Οδηγίες Βιντεοσκόπησης - Π. Μπαλαούρας, Π. Μαρκόπουλος [http://eclass.gunet.gr/modules/document/file.php/OCGU105/%CE%91%CE%BD%CE%AC%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7%20%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82%20%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82%20%CE%92%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82%20v1.0.docx.]
Δημιουργός Σεναρίου: Παναγιώτης Αθιανάς (Εκπαιδευτικός)